zaterdag 22 februari 2014

Panama kanaal tour

 

Om zes uur ging mijn alarm  af op mijn telefoon snel uit bed en ons aankleden want om half zeven was het ontbijt en om kwart voor 7 zou Mario ons komen ophalen. Helaas was ik vergeten dat we op de boot ook nog een licht ontbijtje zouden krijgen. Na een kort ritje naar Flamenco Eiland kwamen we bij de boot aan, maar de mensen van de excursie waren er nog niet. We liepen wat rond en na 10 minuten kwam Mario met onze gele papieren armbandjes. Hij bracht ons netjes na de poort waar we doorheen moesten om op het schip te gaan. En legde nog uit aan welke kant van het schip we het beste konden gaan zitten of staan. Daarna ging hij en misschien zouden we hem na de tour nog zien als hij ons kwam ophalen.

Wij waren als eerste op het schip en gingen naar het bovenste dek zitten wel in de schaduw als we bij de sluizen zouden zijn gingen we wel op het open dek staan. We werden als eerste geroepen voor het ontbijt, Patrick ging even kijken en bracht een plakje cake mee en wat drinken. Er waren 4 kleuren bandjes en als je kleur geroepen werd mocht je gaan eten, was wel goed anders gaat iedereen tegelijk.

Het eerste stuk ging heel langzaam omdat wij achter een tanker zaten en die worden geduwd door twee bootjes. Met deze tanker zouden wij de sluis in gaan, we hadden ondertussen ook een pilot aan boord gekregen dit is verplicht. De tanker kreeg zes treintjes mee om aan iedere kant drie, dit is niet om heen vooruit te trekken maar om hem van de wanden te houden. En zodra de treintjes en het schip varen is het heel belangrijk dat de machinist doet wat de pilot aan boord hem zegt. Want anders zou het treintje zo de sluis in kunnen vallen en die kosten een paar miljoen per stuk. Want als ze stil staan zijn ze vergrendeld aan de rail en dan kan een schip ze er niet aftrekken omdat ze dan een met de muur zijn.

Het duurt 10 minuten voordat we zakken of stijgen in de sluis en wij hebben dit drie keer gedaan. We kregen natuurlijk een hoop info over hoe alles werkt en de hoogte verschillende die ze moeten overbruggen van de ene kant van het kanaal maar de andere kant van het kanaal. En voor de full transit duurt dat 10 uur, en je kan een doortocht anderhalf jaar van tevoren al boeken. En kan je door omstandigheden niet die dag door het kanaal dan ben je het geld kwijt en moet je gewoon wachten tot de volgende mogelijkheid om er door te varen. Er liggen zelfs kleine jachts weken te wachten om er door te mogen. En per dag gaan er ongeveer 84 schepen door van klein tot groot, de omzet per dag is 6 miljoen dollar.

IMG_4817 

IMG_4821

IMG_4826

IMG_4829

Na de laatste sluis mochten we gaan lunchen, kip met rijst, brood, banaan in gelei en muffins smaakte allemaal prima. Even later legde we aan waar we op de bus terug naar Flamenco Eiland zouden gebracht worden. Dit duren nog al lang want de bussen waren er nog niet, maar zo konden we de schepen die van de ander kant af kwamen zien aan komen. Eenmaal bij het eindpunt geen Mario en eigenlijk had ik dat al verwacht want s’morgens kreeg ik 10 dollar terug voor het geval dat hij of iemand anders er niet zou staan. Dan konden we met de taxi terug maar je gaat dan toch braaf zitten wachten, heb even gebeld en inderdaad hij kon ons niet komen ophalen. We liepen nog wat rond bij de jachthaven en namen een super lekker ijsje, we besloten om een stukje langs het water te gaan lopen maar het was zo warm. Dat we maar een taxi  hebben aangehouden, deze bracht ons voor 13 dollar naar ons hotel. Dit was ook de eerste chauffeur die in onze ogen redelijk normaal reed en niet zo gehaast.

Bij ons hotel aangekomen even na de kamer gelopen en ons wat opgefrist en zijn wat gaan winkelen. We hebben onze souvenirs kunnen vinden en zijn weer na het hotel gegaan en een lekker een duik in het zwembad genomen. Hierna zijn we gaan eten in Veneto hotel en casino bij New York grill volgens de gastheer de beste steaks van Panama. Ik vond het vooral heel duur en dan geniet ik er niet echt van, ik vind een steaks van rond 35 euro duur zat. Maar als ik een stuk ossenhaas wilde moest ik 52 dollar meer tellen, dat kan ik echt niet. Het vlees smaakte wel goed maar ik ga liever naar Outback, we namen een toetje dit was een brownie met ijs vond dit wel heel lekker. Uiteindelijk rekening met verplichte fooi was 108 dollar, ach het is vakantie. We zijn naar het hotel terug gelopen en ik heb de blog geschreven en Patrick viel op de bank in slaap. En later op de avond is het eten er weer uitgekomen.

1 opmerking:

  1. Fijn dat de reis goed gegaan is. Wel gek om in New York zo veel sneeuw te zien en nu in het zonnetje te zitten. Het hotel ziet er goed uit! Jullie hebben al twee drukke dagen achter de rug en mooie foto's ook! Wel balen dat het dure eten er later op de avond weer uit kwam :-( Heel veel plezier op de cruise, geniet ze!

    Groetjes,
    Sonja

    BeantwoordenVerwijderen